dimarts, 17 de novembre de 2015

PANELLETS

3/11/2015 

Ahir vam fer panellets a la USEE. Perquè es mengen el dia de Tots Sants que era diumenge. I nosaltres els vam fer dilluns perquè el diumenge no anem a Institut.
Estàvem tots els alumnes de la USEE: Najib, Carles, Gerard, Sheila, Mireia, Jacobo, Florin, Yassin, Oussama, Johayna i jo, l'Ernest.
ORIGEN DELS PANELLETS

Uns grups d'alumnes vam buscar l'origen dels panellets.

Els panellets són pastissos petits, i rodons, creada amb una massa de sucre, rovell d'ou i ametlla –de vegades, en receptes casolanes, també porten patata o moniato. Es complementen amb més elements, com ara pinyons, ametlla esbocinada, coco, xocolata, etc. Hi ha tantes maneres de fer panellets com cases que en fan, però aquells més típics són els d’ametlla i els de pinyons.

A Catalunya els panellets són la menja típica de Tots Sants, juntament amb les castanyes i els moniatos. No se n'ha arribat a aclarir l'origen exacte, però sembla que són hereus d'antics cultes funeraris que consistien a portar panets petits com a ofrena a l'església o a les tombes dels difunts en aquesta festivitat. A més, el fet que siguin aliments de llarga durada els lliga amb el concepte d'eternitat i remembrança dels morts. Aquests productes, a més de Catalunya, també són les postres típiques a Eivissa, el país Valencià i uns altres llocs relacionats.
Els panellets són un producte registrat com a especialitat tradicional garantida per la Unió Europea.


Uns altres alumnes vam començar a fer els panellets, per fer-los vam seguir aquesta recepta:
RECEPTA:
Ingredients (per a 6-8 persones)
Massa
  • 1 kg. d'ametlla en pols
  • 700 gr de sucre
  • 300 ml d'aigua
  • 2 clares d'ou
Cobertures
  • 100 gr d'ametlla picada
  • 100 gr de coco rallada
  • 50 gr de cacau en pols
  • 2 rovells d'ou
Preparació

  1. Posar l'aigua i el sucre en una cassola. Bullir, i quan el sucre estigui dissolt del tot, afegir l'ametlla en pols. Remoldre durant dos minuts i deixar refredar. Incorporar la clara d'ou i barrejar bé. Deixar reposant en la nevera un mínim de 2 hores, o d'un dia per a un altre. 

  2. Cobrir una safata de forn amb paper per a fornejar. Per escalfar el forn a 200 graus. Dividir la massa en el nombre de parts depenent de quants tipus diferents de panellets es vulguin fer. Fer petites boletes amb la massa amb ajuda d'una cullereta. Arrebossar amb l'ametlla, el coco.
  3. Barrejar en un got els rovells d'ou amb unes gotes d'aigua. Pintar les boletes d'ametlla amb el rovell (les de coco i les de xocolata no fa falta). Fornejar uns 5 minuts a la part superior del forn, fins que quedin daurats lleugerament. Han de quedar tendres per dins. Treure del forn, i quan estiguin temperats, arrebossar els panellets de xocolata.

                    Els panellets van quedar bons i també una mica durs. 


                   Ernest, Sheila i Najib

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada